y

Rijbewijs en caravan

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag welk rijbewijs er nodig is om met een caravan te mogen rijden. Mocht u ook met deze vraag zitten, bekijk dan hieronder de actuele regels omtrent de rijbewijzen.

Afhankelijk van toegestane maximale gewicht

Het benodigde rijbewijs voor het mogen trekken van een caravan, aanhanger of oplegger hangt af van de toegestane maximale massa. De toegestane maximale massa of gewicht houdt in: Het lege gewicht van de aanhanger, plus het maximale laadvermogen. Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht.

Aanhanger trekken met rijbewijs B

Heeft u een rijbewijs B? Dan is het toegestaan om een aanhanger te trekken met een maximale massa van 750 kilogram. Met een rijbewijs B is het wel toegestaan om aanhanger te trekken met een maximaal gewicht hoger dan 750 kilogram, mits de totale maximale massa van de aanhanger én de auto bij elkaar opgeteld lager is dan 3.500 kilo.

Aanhanger trekken met rijbewijs B+ (code 96)

Met een rijbewijs B+ is het toegestaan om alle soorten aanhangers – en dus ook caravans – te trekken. Hieraan zit echter wel beperking dat het maximale gewicht van de aanhanger en auto samen niet meer is dan 4.250 kg.

Aanhanger trekken met rijbewijs BE

Indien u in het bezit bent van een rijbewijs BE dan mag u aanhangers trekken tot maximaal 3.500 kilo (leeg gewicht + max. laadvermogen). Onder bepaalde voorwaarden is het zelfs toegestaan om een aanhanger of oplegger te gebruiken van meer dan 3.500 kilogram.

Ook belangrijk!

Behalve uw rijbewijzen is ook uw auto van belang voor de bepaling hoeveel gewicht u mag trekken. Let erop dat de maximale trekhaaklast groter is dan het daadwerkelijke gewicht van de aanhanger. De maximale trekhaaklast kunt u vinden op het kentekenbewijs. Ook kunt u via de website van RDW achterhalen wat de maximale massa van uw auto is en welk gewicht uw auto maximaal mag trekken.

Caravan uitkiezen?

Als u weet welke gewichten u maximaal mag trekken met uw auto en rijbewijs is het uiteraard een stuk makkelijker om uw ideale caravan te vinden. Klik hier voor ons actuele aanbod nieuwe en gebruikte caravans.