y

Koelboxen

Buitengewoon in koelboxen!

Voor een koel drankje is een koelbox natuurlijk onmisbaar. Daarvoor moet uw koelbox uiteraard wel goed koelen. Welke soorten koelboxen zijn er? En welke is het meest geschikt voor mij? Hierover kunnen wij u bij De Vossenhoek adviseren. In onze kampeerwinkel kunt u alle typen koelboxen vinden. In dit artikel vindt u meer informatie om u alvast vooruit te helpen.

Zie hieronder een kleine greep uit ons assortiment. Wilt u een koelbox kopen? Kom dan nu naar onze kampeerwinkel! Wij helpen u graag bij het vinden van de ideale koelbox voor u.

 

Koelboxen

Een koelbox – of frigobox – is van oorsprong een thermisch geïsoleerde doos, waarin dranken en etenswaren gekoeld kunnen worden bewaard. Met name voor op de camping of op het strand is de koelbox een onmisbaar product geworden. Waar vroeger het koelen plaatsvond door bevroren koelelementen in de koelbox te plaatsen, hebben we tegenwoordig ook koelboxen die fungeren als kleine koelkasten. Deze kunnen zelf koelen of zelfs vriezen op elektriciteit of gas.

Verschillende typen

Onder de moderne koelboxen op gas of elektriciteit zijn verschillende typen te onderscheiden. In grote lijnen kennen we drie soorten:

  • Thermo elektrisch (op 12V en 230V)
  • Met een compressor (op 230V en soms ook op 12V)
  • Via absorptie (op 12V, 230V en op gas)

Daarnaast bestaat ook nog een hybride variant: een combinatie van thermo elektrisch en met compressor. Hieronder een verdere uitleg over de verschillende koelbox typen.

Thermo elektrische koelboxen

Thermo elektrische koelboxen kunnen aangesloten worden op 230V of op 12V, waardoor het ook te gebruiken is in de auto. Deze koelboxen zijn relatief laag in prijs en lichtgewicht. Ander voordeel is dat deze boxen naast koelen ook kunnen verwarmen. Qua koeling hebben deze frigoboxen de koelcapaciteit om 20°C onder de omgevingstemperatuur te koelen.

Deze koelboxen zijn door het beperkte koelvermogen minder geschikt om te gebruiken in warme landen, zoals in Zuid-Europa. Voor de noordelijke landen van Europa, waar de temperatuur doorgaans lager ligt, zijn thermo elektrische koelboxen ideaal.

Om de box optimaal te laten koelen is het aan te raden om dranken en etenswaren al gekoeld in de koelbox te plaatsen. Zo heeft de koelbox minder vermogen en tijd nodig om te koelen. Enkel nadeel aan dit type koelbox is dat hij niet geluidloos is. De ventilator in het systeem maakt namelijk geluid.

Koelboxen met compressor

De koelboxen met een compressor werken doorgaans alleen door aansluiting op een stopcontact (230V). Deze koelboxen kunnen koelen zonder afhankelijk te zijn van de omgevingstemperatuur. Hij behaald namelijk altijd de ingestelde gewenste koeltemperatuur. Hierdoor is dit type koelbox ook in staat om niet gekoelde drankjes en etenswaren te koelen. Bovendien kunnen ze naast koelen ook vriezen.

Een compressor koelsysteem is relatief zwaar qua gewicht. Deze koelbox is daardoor prima geschikt voor een paar weken op de camping, maar niet ideaal voor bijvoorbeeld op het strand. Een nadeel is dat compressor koelboxen niet geluidloos zijn. Net als een vaste koelkast kunnen ze namelijk aanslaan, afslaan en licht brommen.

Absorptie koelboxen 

Absorptie koelboxen werken op elektriciteit (230V of 12V), maar ook op gas. Hierdoor zijn ze overal te gebruiken en dus ideaal voor wildkamperen of roadtrippen. Het systeem is geluidloos. Het werkt namelijk met koelvloeistof en er zitten geen bewegende onderdelen in de koelbox. Dit type koelbox heeft het vermogen om te koelen tot 25°C onder de omgevingstemperatuur. Hierdoor zijn ze  geschikt voor gebruik tot een buitentemperatuur van 30°C.

Vanwege het gebruik van koelvloeistof moet de absorptie koelbox waterpas staan voor optimaal koelvermogen. Een veel voorkomend probleem bij absorptie koelboxen zijn luchtbelletjes in de leidingen, wat een negatieve invloed heeft op het koelvermogen. Die kunnen voorkomen als de koelbox langere tijd stilstaat of niet gebruikt wordt. Dit probleem is eenvoudig te verhelpen. Zet de koelbox een nacht op z’n kop. De volgende dag zet u de koelbox weer rechtop. Na 30 minuten wachten werkt de koelbox weer zoals voorheen en soms zelfs nog beter.

Meer informatie?

Bent u na het lezen van dit artikel nog in twijfel welk type koelbox het beste bij u past? In onze kampeerwinkel helpen wij u graag verder met deskundig advies, zodat u met de ideale koelbox naar huis gaat. Wij hebben alle type koelboxen in het assortiment!