y

Aftappen caravan

Brengt u uw caravan naar de winterstalling? Denk er dan aan om het water uit de boiler, toilet, leidingen en watertank af te tappen. Waarom is het aftappen van het water zo belangrijk? Wanneer het water dat nog aanwezig is in de caravan gaat bevriezen, kan dit leiden tot flinke schade. Daarnaast kunnen de leidingen ook vervuild raken met bacteriën, aanslag en slijmvorming.

Boilers

Voor een boiler kan een klein beetje water al zorgen voor fatale schade bij bevriezing. Wanneer het water bevriest zet het uit en drukt zo de verstevigingslamellen in de boiler kapot. De boiler kan worden afgetapt met behulp van twee tapkranen. Eén tapkraan om lucht binnen te laten en één tapkraan om het water naar buiten te laten. De boiler loopt, en blijft, leeg als tegelijkertijd ook de kranen in de keuken, badkamer en bij de wastafel worden geopend in de middenstand.

Let er bij het legen van de boiler wel op dat de caravan waterpas staat. Wanneer de caravan scheef staat is de kans groot dat er water achterblijft in de boiler. Veel mensen maken bij het aftappen de fout om de caravan wel scheef te zetten in de richting van de aftapleiding. Doe dit vooral niet!

Wanneer de waterstromen stagneren kan de stand van de caravan wel voorzichtig worden veranderd tot er weer water uitkomt. Om er zeker van te zijn dat uw caravan goed is afgetapt, adviseren we om met de caravan naar de stalling te rijden met alle apparatuur in de aftapstand. Zo kunnen tijdens het rijden de laatste restjes water uit de caravan gaan.

Kraan en pomp

Door de kranen in de middenstand te openen zal ook de waterpomp gaan draaien. Wanneer deze ‘droog draait’ dan loopt u het risico dat de pomp doorbrandt. Zet daarom de 12V-installatie uit. Om 100% zeker te zijn koppel dan de pomp los. Schud vervolgens de leidingen leeg en verpak de pomp in een doek. Dit beschermt de pomp tegen rammelen en stoten in de watertank.

Wanneer u de pomp weer aansluit, let er dan goed op dat u dat op de juiste wijze doet. Als u de draden verkeerd om aansluit, zal de pomp achteruit draaien en niet de juiste waterdruk geven.

Hoe moet ik aftappen?

Stap 1 – Verwijder uit de vaste watertank de stop of draai de aftapkraan open. Bij een losse watertank, neem deze geheel uit en giet de tank leeg. Schudt de pomp leeg. Pompjes met een terugloopklep dienen omhoog gelegd te worden, zodat de leiding leeg kan lopen.

Stap 2 – Zet alle kranen open op de middenstand. Tip: leg de douchekop op de vloer van de douchecabine, zodat het water er makkelijker uit kan lopen.

Stap 3 – Zet alle tapkranen in het waterleidingnet, boiler, en eventueel op andere plaatsen open. Het is verstandig om alles uitgebreid na te lopen om alle aftappunten te vinden.

Stap 4 – Controleer onder de caravan of er ook daadwerkelijk water uit de caravan loopt. Houd er wel rekening mee dat hij grote hoeveelheden water het leeglopen enige tijd kan duren.

Stap 5 – Met een stukje fietsbinnenband kunt u een fietspomp op de kraan aansluiten om hiermee het water uit de leidingen te persen. Op deze manier blaast u de leidingen helemaal droog. Om dit te doen is de doucheslang, uiteraard zonder de douchekop erop, de meest toegankelijke. Wanneer u bij het pompen geen weerstand meer voelt, is dat een teken dat al het water uit de leidingen is.

Zorgvuldig aftappen zorgt ervoor dat uw boiler en leidingsysteem de winter zal overleven. Maar er is nog iets waar u zeker op moet letten. Controleer namelijk ook de waterdichtheid van de boiler en koppelingen, want zelfs de kleinste lekkage kan voor grote schade zorgen.

Cassettetoilet

Heeft u een cassettetoilet met een aparte spoeltank? Dan moet u deze ook in de winter aftappen. De meeste spoeltanks zijn voorzien van een doorzichtig buisje. Hierop kunt u aflezen hoeveel water er nog in zit. Trek dit buisje voorzichtig uit het bovenste rubbertje en draai de vul tuit naar buiten. Het water zal dan uit de spoeltank lopen. Vergeet daarnaast ook zeker niet om uw cassettetoilet te legen.

Hulp nodig?

Wilt u meer weten over het aftappen van uw caravan of heeft u hulp nodig? U kunt altijd contact opnemen met ons TechnoCenter: bel 088 – 303 81 00 of mail naar receptiewerkplaats@vossenhoek.nl. Onze werkplaats is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9:00 tot 12:30 uur en daarna van 13:00 tot 17:00 uur. U vindt onze werkplaats aan de Korte Hei 37 in Rucphen. Voor meer informatie over ons TechnoCenter, klik hier.

Stalling Nispen, Vossenhoek, De Vossenhoek, caravan stallen, winterklaar maken, caravan aftappen, aftappen, water aftappen