y

Caravan winterklaar maken

Voor de meesten zit de vakantie er weer op. En dan volgt het moment waarop de caravan weer terug de winterstalling in gaat. Het vraagt natuurlijk om enige voorbereiding om de caravan ‘winterklaar’ te maken. Maar hoe zat dat ook alweer? Wat zijn de belangrijkste punten om op te letten? Wij helpen u in dit artikel een handje!

Hoe moet ik de caravan winterklaar maken?

Was de buitenzijde

Van groot belang is het om de buitenkant van de caravan goed schoon te maken voordat u de caravan terugbrengt naar de stalling. Vuil, zoals hars of vogelpoep, kan erg hardnekkig zijn en de lak beschadigen. Dit kunt u eenvoudig voorkomen door de caravan te wassen met water en een geschikt schoonmaakmiddel. Bijvoorbeeld van 123 Products.

Als u echt zuinig bent op uw caravan dan raden wij aan om na het schoonmaken de caravan ook te waxen. Hiermee voorziet u de caravan van een extra beschermlaag. Vuil krijgt zo geen kans en de lak behoudt de glans. Ook voor het waxen van uw caravan vindt u de juiste producten in onze kampeerwinkel.

Reinig de binnenkant

Ook de binnenkant van uw caravan verdient het om schoon de stalling in te gaan. Dit doet u vrij eenvoudig door het interieur met een sopje te wassen. Naast het schoonmaken zijn er ook nog andere zaken waar u op moet letten in uw caravan.

Zet de koelkast open of op de ontluchting stand, om schimmelvorming te voorkomen. Laat vooral geen etenswaren achter. Dit trekt muizen en ander ongedierte aan.

Ook is het van belang om alle horren en rolgordijnen open te laten. Wanneer u deze sluit komt er spanning op de veren, wat op lange termijn de werking van deze veren negatief zal beïnvloeden.

Ter voorkoming van schimmel in uw caravan is het aan te raden om ventilatieroosters open te zetten, of zet de ramen op ventilatie stand. Zet de ramen niet verder open om te voorkomen dat ongedierte hierlangs naar binnen kan.

Laat waterleidingen en boiler leeglopen

Een van de belangrijkste dingen is het leeg laten lopen van de leidingen, watertanks en de boiler. Dit is van groot belang omdat bij bevriezing het water uitzet en de leidingen en boiler kan beschadigen. Resultaat hiervan is onnodig hoge reparatie kosten. Dit laat zien dat uw caravan winterklaar maken veel onnodige kosten kan besparen.

Het uit laten lopen van het water doet u door de watertanks leeg te laten lopen en alle kranen open te draaien om de leidingen leeg te laten lopen. De boiler laat u leeglopen door het hiervoor bestemde kraantje open te zetten.

Voor de hygiëne is het aan te raden om zowel de schoonwatertank als de vuilwatertank te reinigen met een daarvoor geschikt schoonmaakmiddel.

Controleer de bandenspanning

Voordat u de caravan naar de stalling brengt raden wij u aan om de bandenspanning te controleren en eventueel op de juiste spanning te brengen. Wanneer een caravan lang stilstaat bij een lage bandenspanning zal de kwaliteit van de band hard achteruit gaan. Het controleren van de bandenspanning kan bij de meeste tankstations.

Sluit de gasflessen af

Erg belangrijk bij het winterklaar maken van de caravan is om veilheidsredenen de gasflessen uit de caravan te halen. Gas dat ontsnapt uit een gasfles is licht ontvlambaar en bovendien vormt het een extra groot risico wanneer er onverhoopt brand uitbreekt in de stalling.

Wat we ook aanraden: Controleer meteen hoe oud de gasslang en drukregelaar zijn. Gasslang moet elke 4 jaar worden vervangen. Drukregelaar om de 10 jaar.

Haal accu’s uit de caravan

Wanneer er accu’s in de caravan zitten raden we aan om de polen los te halen en de accu bij u thuis op te slaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor de accu van de mover. Het thuis bewaren van de accu’s is van belang vanwege de temperatuur. In een stalling kan het in de winter erg koud worden. Deze lage temperatuur heeft een negatieve invloed op de levensduur van accu’s. Leg ook regelmatig de accu aan de lader. Ook dit bevordert de levensduur van uw accu’s.

Laat onderhoud of reparaties uitvoeren in de wintermaanden

Tijdens uw vakantie kan een schade altijd voorkomen. Het is dan verstandig de reparaties uit te laten voeren voor de caravan de stalling in gaat. U heeft de caravan in die periode toch niet nodig en is ruim de tijd om uw caravan naar het Techno Center te brengen.

Ook onderhoud, zoals een BOVAG onderhoudsbeurt, is ideaal om uit te laten voeren in de wintermaanden. Zo weet u zeker dat u bij de start van het volgende kampeerseizoen weer op pad kunt met een caravan die volledig in orde is.

Wilt u in de komende maanden onderhoud of reparaties laten uitvoeren aan uw caravan? Klik dan hier, voor het maken van een afspraak met ons Techno Center.

Caravan stallen - De Vossenhoek Caravan & Recreatie